Bizde şerbetli tatlı çok fazla pişmez ama bazen “yiyecek birşey yok mu” sorularından sonra mutlaka şerbetli bir tatlı istenir. Yine yaşanan tatlı krizlerinin birinden sonra çok pratik olan bu tatlıyı denemeye karar verdim. Tarif Emine Beder‘den. Ve bu lezzetli tatlıyla bir “tatlı krizi”ni daha aşmış olduk.

MALZEMELER:

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 50 gr badem (2-3 dakika kaynar suda bekletin ve kabuklarını soyun)

Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 5-6 damla limon suyu

YAPILIŞI:

  1. Önce şerbeti hazırlayın; suyu ve şekeri karıştırıp kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra 7 dakika daha orta ateşte kaynatın, limon suyu ekleyip ocaktan alın, soğutun.
  2. Karıştırma kabına şeker, vanilya, yoğurt ve kabartma tozunu alın, iyice karıştırın. Çırpma teli kullansanızda yeterli.
  3. İrmiğide katın ve çok iyi karıştırın.
  4. Orta boy bir kalıbı yağlayın, un serpin ve hamuru içine boşaltın, üzerini kaşık yardımıyla iyice düzeltin.
  5. Üzerine bademleri hafif bastırark yerleştirin ve önceden ısınmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
  6. Fırından alıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin, tekrar fırına koyup (kapanmış olacak) şerbetini çekene kadar bekletin.
  7. Mümkünse bir gece dinlendirip servis yapın ve tabağa alırken geniş bir servis kaşığıyla tepsiden kaldırın.

31 Comments

  1. Seçil merhaba, arabada satılan şam tatlıları oluyor hani, bilmem tatlarını bilir misin? Onlara benziyor mu acaba? Tatları çok güzel oluyor onların ve revaniden farklı bir dokuları oluyor.

    sevgiler..

    1. merhaba Naile, o tatlıları biliyorum ama hiç yemedim. İzmir’de bolca mevcuttu, anteptekilerle aynımı bilmiyorum. annem o tatlıyı çok sever ve her fırsatta alıp yerdi.Tadını bildiği için annem “biraz daha kalın yapsaydın aynısı” diyor.

  2. Merhaba Seçil,
    Tatlı gerçekten nefis görünüyor ellerine sağlık. Ben de denemek istiyorum. Sesinkine yakın bir sonuç elde edebilmem için fırın kabının şekil ve boyutları ile ilgili daha detaylı bilgi verirsen sevinirim. Bir de kabı sıvıyağ ile yağlıyorsun değil mi? Teşekkürler.

  3. Seçilciğim;
    Yorum yazmadan geçemedim, muhteşem görünüyor tatlı.
    Tatlı gibi tatlı yani 🙂 Bir çatal alsan tatlıya doyuracak 🙂
    Benimde buna benzeyen bir tarifim var, ağır misafire sık sık yaparım.

    Ellerine sağlık canım.

  4. merhaba şambali tatlısı harka görünüyor içinde yumurta yokmu onu merak ettim teşekür ederim.

  5. tatlıyı yaptım güzel oldu fakat şerbetini pek çekmedi, yinede tadı çok güzeldi

  6. evet fırına tekrar koydum şerbeti döktükten sonra , tahminim daha uzun süre bekletmem gerekiyodu, en az 2 saat bekletmiştim ben, ama yinede çok güzeldi:)

  7. Seçil hanım merhaba. Hergün sitenize uğrayıp yaptıklarınıza göz atıyorum. Ama uzun zamandır yorum bırakmamıştım. Çeşitli şambali tarifleri yaptım sizinkinide denedim. Güzel oldu ama sanki biraz yerken dağılıyor(öncekilere un eklemiştim un olmadığı için dağılıyor olabilir)sizce:)Birde biraz ince oldu sanki malzemeleri arttırsak daha iyi olur heralde .Sağlıcakla kalın….

    1. Serpil hanım tepsiyi daha küçük kullanırsanız biraz daha kalın olur, hamuru tepsiye kaşıkla bastırarak yerleştirirseniz dağılma en aza iner.

  8. iyi akşamlar seçil hanım ben bugün şambali tatlısını denedim bütün ölçüleriyle ama şerbetinin şekeri fazla geldi bide bilmiyorum ilk yaptıgımdanmı hamuru kalın geldi acaba irmigi azaltsak şerbetinide azaltsam nasıl olur bi fikir lütfen şimdiden teşekkürler

    1. neslihan hnm, şambali normal şerbetli tatlılara göre biraz daha yoğun şerbetli olur, denediğim bir çok şambali tarifinden en az şekerli olanı buydu 🙂 kalın olması tepsinizin küçük olması, daha büyük bir tepsiyle daha ince olur.

  9. Merhabalar,

    Ben tatlıyı yapıp denedim. Şerbeti gerçekten yavaş yavaş çekiyor, şerbetini verdikten sonra fırını kapadım, tepsiyi tekrar fırına koydum ve bir gece bekledi. Sabaha şerbeti çok büyük oranda çekmişti.
    Üzerine hindistan cevizi serptim, öyle de gayet güzel oluyor.
    Çok güzel yorumlar aldım, yiyen herkes çok beğendi, hamur tatlılarını çok sevmememe rağmen bence de gayet güzeldi.
    Teşekkürler Yeşil Kivi 😉

  10. sambali’yi denedim cok lezzetli oldu. biraz kalin olsun diye kucuk kalip kullandim ama ortasi serbeti tam cekemedi. bir dahaki sefere sizin verdiginiz olcude bir kalip kullanacagim. tarif icin tesekkurler.

  11. Dün bu tatliyi denedim orjinal sam tatlisina tadi cok benzedi ve cok güzel oldu sadece cok fazla sekerli sevmedigim icin hamuruna 1 cay bardagi yerine ceyrek cay bardagi seker kullandim oldukca piratik ve lezzetli tarif icin tesekkürler (ayrica sitenizdeki bir cok tarifi denedim ve hepsi harika oldular emeginize saglik)

  12. Merhaba,

    Bu tatliyi ogrendim ogreneli cok yapiyorum, cok lezzetli oluyor, cok tesekkur ederim. Ama genelde cok yumusak oluyor, tabaga servis yaparken de dagiliyor. Ne yapmam gerek bunu onlemek icin? Tatliyi firindan cikar cikmaz soguk serbeti dokuyorum, tekrar firina koyup dinlenmesini sagliyorum ama, ben mi yanlis yapiyorum?

    Serap

  13. merhaba seçil hanım.dün tatlınızı denedim.tarifteki ölçülere tamamen uyduğum halde tatlı tamamen şerbetini çekmedi ve tatlı keserken ve yerken çok dağılıyor.fakat tadı çok güzel aynı dışardaki şambali tatlıları gibi.bu sorunları nasıl giderebilirim.ilginize şimdiden teşekkür ediyor iyi günler diliyorum.

  14. merhaba ben bu tatlıyı dün öğrendim ama dünden beri 4 tepsi yaptım herkes çok beğendii teşekür ederim tarif süperr tam kıvamında oldu herşey hatta bu gün annemlere gidecem fırında pişiyo şimdi tatlım giderken beraber götürücemm :):) tekrar teşekürler emeğinize sağlık.

  15. denedim ve tadı çok güzel oldu.yalnız benim ki de çok dağıldı tabaklara koayarken paramparça oldular:)neden olabilir acaba seçil hanım

  16. Arkadaşlar şambaliyi denedim çok güzel oldu sadece biraz şekerli oldu şeker miktarı azaltılabilir

  17. Az önce yaptım,şerbette hazırdı önceden kalma çok güzel oldu fakat tatlıyı alırken dağıldı dağılma sebebini ise borcamı yağladıktan sonra bir tutam irmik serpmeyişim ben buna yoruyorum bir dahaki yaptığında bol miktarda irmik serpmeyi ihmal etmicem inşallah..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.