Genel kahvaltı okur tarifleri pastalar

DOĞRAMA

DOĞRAMA

Bir antep yöresel yemeği daha. Bu yemek için söylenecek tek söz “kendinizi bu lezzetten mahrum etmeyin” olur.

MALZEMELER:

  • 300 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 su bardağı nohut (geceden ıslanmış)
  • 1 kg patlıcan
  • 2-3 sivribiber
  • 2 iri domates
  • 2 iri soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • limon tuzu, tuz, karabiberi nane
  • 1 baş sarımsak, zeytinyağı

YAPILIŞI:

  1. Eti ve nohutu bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyin.
  2. Kaynayıp et köpüğünü bırakınca köpükleri alın, yemeklik doğranmış soğanı ve çok az suyla sulandırdığınız salçaları ilave edin. Kaynamaya bırakın.
  3. Bu arada patlıcanları kabuklarını soymadan fazla küçük olmayan küpler halinde doğrayıp geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip bir çorba kaşığı dolusu tuz katın. Bekletin, böylece acı suyunu bırakacaktır.
  4. Et ve nohutlar iyice pişince patlıcanı, kabuklarını soyduğunuz ve yemeklik doğradığınız domatesi ve küçük doğranmış biberleri ekleyin.
  5. Tuz ve karabiberi de ilave edin.
  6. Patlıcanlar piştikten sonra istediğiniz kadar limon tuzu (ben tepeleme 1 tatlı kaşığı kullandım) ve ezilmiş sarımsakları ilave edin. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alın.
  7. Ayrı bir tavaya biraz zeytinyağı alın, ısınınca içine 2 çorba kaşığı dolusu nane atın, fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp yemeğin üzerine gezdirin.

16 Yorum

  1. merhabalar… ellerinize sağlık… Babaannemin favori yemeğidir. Eşimde patlıcan yemeklerine bayılır. Çiğ bile olsa yer 🙂 Geçen yıl Antep’e gittiğimizde bu yengem doğrama yapmıştı. eşimin yorumu şuydu Antep’in tek beğenmediğim yemeği. İlginç geldi bana da. Aslında nede güzel olur değil mi ekşili ekşili.. Mmmmmmmmm sende bir harika yapmışsın

  2. Seçilciğim canım tam yaz yemeği olmuş…ellerine sağlık…
    maneviyatı önde tutmaya çalışanlar olarak birleşmeliyiz…birşeyler yapmalıyız ama nasıl???…
    çoğunluk o kadar bencil ve maddeci ki…”ay ben şunu aldım…pırlanta takmış göstermeye çalışanlar vbg.” beni öyle itiyor ki…hiç düşünmüyorlar karşıdaki alabiliyor mu…yiyebiliyor mu…üzülüyor mu…diye…
    ne acı …ne yıkıcı durumlar…
    sevgiyle sağlıkla kal canım….
    ilkay

  3. Muhteşem görünüyor, ellerinize sağlık. Şimdiye kadar hiç tadına bakmadığım bir yemek. Haşlayıp dondurduğum nohutlarla ne yapsam diye düşünüyordum, bu tarifi gördüm. Yarın pişirip bu güzelliğin tadına bakarım artık.
    Sevgiler.

  4. Merhabalar canim, bende bu yemegi görünce aaa bizim patlican bastirmasi dedim. Kilis de öyle denir de, antep de adi degisik olabilir, bencede dedigin gibi tadi harika olur. Ama biz cocukken annem bu yemegi yapacak olsa annne eve bastirma derdik, cocukluk akli, simdi ben bu yemege bitiyorum, seninkide coook müthis görünüyor ellerine saglik, sevgiler….

  5. Mrb..ben bu yemeği akşam yaptım..görüntü gerçekten çok güzel..limontuzunu sizin verdiğiniz miktardan daha az kulllanmama rağmen baya bi ekşi olmuştu..acaba biyerde yanlışmı yaptım diye düşündüm..bu yemeğin özelliği ekşili olmasımı..ekşi kullanmadan yapsak orjinalligimi bozululurmu acaba..yinede güzeldii..elinize sağlık..

    1. Zahide, limon tuzu acaba toz olandanmıydı, suda eritilense daha az kullanmak lazım, normalde 1 yemek kaşığı toz limon suyu kullanırlar Antep’te, ben daha az kullanıyorum. toz olan limon tuzundan 1 tatlı kaşığı tam oluyor. ekşi mutlaka olması lazım, yemeğin özelliği bu.

  6. merhaba, yemek çok güzel görünüyor , denenecekler listeme aldım ama öncesinde sormak istediğim bir şey var, bütün malzemeler kaynayan et venohut karışımlı tencerede çiğ olarak mı buluşuyor, yani kavrulmamış yemeklik doğranmış soğan, azcık sulandırılmış salça ve domatesler çiğmi kaynayan yemeğe katılıyor? Biraz ilginç geldi. Ben yanlış mı anladım acaba? Denemek için cevabınızı bekliyorum… Şimdiden teşekkürler…

    1. Meltem hanım, aynen dediğiniz gibi. soğan, domates, biber ve patlıcanı doğrayıp haşlanan et ve nohuta ileve ediyorsunuz, salçayı da tabi. başka şekilde, eti salça ile kavurarakta nohut ve suyla haşlayabilirsiniz, yine diğer malzemeler çiğden girecek yemeğe.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.