PEKMEZLİ KURUYEMİŞLİ KEK

Sağlıklı beslenmenin ve şekerden kaçınmanın ne kadar önemli olduğu ve sağlığımıza katkıları sürekli irdelendiği için bir cesaretle pekmezli keki denemeye karar verdim. Bizi bu kadar pimpirikli hale getirmeseler ben bu keki denemezdim ve biz site sakinleri olarak çok daha fazla hamur işi tarifi okuyabilirdik. Ayrıca hane halkı daha fazla kek börek kokusu alabilirdi. Neyse lafın özü bu keki mutlaka deneyin derim, tahinimden çok daha hafif ve lezzetli oldu. Unun bir kısmını tam buğday unu kullanırsanız, yağ olarak zeytinyağı tercih ederseniz ve kullandığımız az şekeri de esmer kullanırsanız tamamen sağlık topağı bir kekiniz olur.

Malzemeler;

  • 3 tane yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı pekmez
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3,5 su bardağı un
  • 2 tane havucun rendesi
  • 6 tane kuru incir
  • 6 tane kuru kayısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı;

  1. Şeker ve yumurtayı mikserde iyice çırpın. Sıvıyağı ve pekmezi ilave edip tekrar çırpın.
  2. Kuru meyveleri küp doğrayın ve bir tutam unla güzelce karıştırın.
  3. Unu, kabartma tozunu ve tarçını kek harcına katın karıştırın.
  4. En son kuru meyveleri ve rendelenmiş havucu ekleyip bir spatula ile malzemeleri birbirine yedirin.
  5. Bir kalıbı yağlayın ve unlayın (orta boy bir kalıp yeterli ya da benim gibi 2 küçük baton kalıp kullanın), kek harcını içine boşaltın ve 180 dereceli önceden ısınmış fırında 35-40 dakika pişirin.

Yorumlar

“PEKMEZLİ KURUYEMİŞLİ KEK” için 11 yanıt

  1. Betül avatarı
    Betül

    Ellinize saglık çok sevındım pekmezlı kekı karşımda görünce 🙂 uzun zamandır yapmak ısteyıpte ya bıseye benzemezse dıye korkup yapmadıgım bır kek. o kadar haklısınızkı aynı endıselerı yasıyorum ama evımınde kek kurabıye kokmasını çok sevıyorum o evın yasanmıslıgını ıspatlıyor sankı:) aklıma takılan şey sekerı hıc kullanmasam tatsız mı olur? Teşekkürler ….

    1. yeşilkivi avatarı

      Betul hanim, sanki tatsiz olur gibi. 1,5 bardak pekmez kullanmaya cesaret edemedim, belki ise yarar.

  2. Yesilim avatarı
    Yesilim

    bende pekmezli kek kurabiye biskuvi yapmak istiyordm.malum benim bebekler kucuk ve ewde tuketilemeyen anneanneden babaanneden gonderilen bir cok pekmez var.ilk firsatta deneyecegim ve tekrar yazacagim .tesekkurler secil hanim.arayi cok uzatmasak diyorum.

  3. Deniz avatarı
    Deniz

    Seçil hanım sitenin yeni hali çok hoş, kullanışlı olmuş, telefondan rahatlıkla rahatlıkla kullanılabiliyor artık, çok beğendim, hayırlı olsun

    1. yeşilkivi avatarı

      Deniz hanim, begenmenize sevindim. Onceki tema da cok sikayet aldigim icin tekrar degistirmek zorunda kaldim.

  4. Selen avatarı
    Selen

    Secil Hanim,

    Pekmezin yuksek isida zararli hatta kanserojen oldugu soyleniyor. Bu konuda bilginiz var mi?

    1. yeşilkivi avatarı

      Selen hanim, pekmez zaten kaynatilarak yapildigi icin bu bilgi celiskili geldi bana. Ama balin yuksek isida kesinlikle cok zararli oldugunu biliyorum. Bizi aydinlatacak birisi olursa da cok seviniriz.

  5. Semaaa avatarı

    cok saglikli ve leziz gorunuyor…cocuklara pekmez yedirmenin guzel bir yolu

  6. Selen avatarı
    Selen

    Secil Hanim,

    Kisa bir arastirma ile asagidaki yaziya ulastim: http://www.ntvmsnbc.com/id/25339112/ Ben biraz endiselendim acikcasi. Cocuga zorla pekmez yedirmeye calisirken acaba yanlis mi yapiyorum dedim. ABD’de yasadigim icin kaliteli guvenilir pekmeze erisimim zor. Sizler ne tavsiye edersiniz? Sevgiler hepinize…

    1. yeşilkivi avatarı

      Selen hanim, bilgi icintesekkurler. Kaliteli ve guvenilir gidayi nereden bulacagiz acaba. Neye dayansak elimizde kaliyor.

  7. Gönül avatarı
    Gönül

    Sevil hanim taiflerinizin hic bii beni hayal kirikligina ugratmadi ve bu pekmezli kekinizde tam not alarak aileden not defterrime eklendi tesekkurler;)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir