Aslında poğaça formunda olan ama üzerine dökülen sosun sayesinde çoook lezzetli bir yiyeceğe dönüşen nefis lezzet. Arasıra yapmakta sonsuz fayda var çünkü abarttığımı düşünmeyin ama bir tepsiyi tek başınıza tüketebilirsiniz.  Kahvaltıya ve beş çaylarına mutlaka yapılması gereken bir lezzet.

Malzemeler;

  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 çay bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme aktif kuru maya yada yarım paket yaşmaya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1’er tatlı kaşığı tuz ve şeker
  • 4,5-5 su bardağı un

Üzerine;

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

ayrıca mavi haşhaş

Yapılışı;

  1. Un ve tuz hariç tüm malzemeyi karıştırma kabına alın, 5-6 dakika mayanın kabarcıklanmasını bekleyin. Yaşmaya kullanacaksanız mayayı elinizle sıvı karışıma karıştırın. Ben suyu kaynatıp sütü dolaptan kullanıyorum. Böylece ikisini de ılıtmak gerekmiyor.
  2. Unu ve tuzu ilave edip yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.
  3. Hamurun üzerini örtün ve iki katına çıkana kadar mayalanması için bekleyin.
  4. Mayası gelen hamuru biraz yoğurun ve üç eşit parçaya kesin.
  5. Her bir parçayı yaklaşık 30 cm uzunluğunda rulo yapın ve bıçak yardımıyla enlemesine 8’er parçaya kesin.
  6. Parçaların ortasına parmağınızla bastırın ve yağladığınız tepsiye dizin. Burada büyük boy yuvarlak borcam yeterli gelecektir.
  7. Üst malzeme için gerekenleri iyice karıştırın ve kaşıkla hamurun üzerine eşit biçimde dökün. Her bir hamur öbeğinin üzerine haşhaş serpin.
  8. Fırını 200 dereceye ısıtın ve bu arada tepsiyi dışarıda bekletin ki o arada biraz tepsi mayası gelsin.
  9. Isınan fırına böreğinizi sürün ve üzeri kızarana kadar pişirin.
  10. Ilıyınca servis edin.

15 Comments

  1. Elinize sağlık biz Trakyalılarda bu çörek çok meşhurdur ben ayrıca içlerine peynir de koyuyorum çok lezzetli oluyor sevgiler…

  2. suan bu boregi yiyoruz yalniz ben icine kiyma koydum. bir kucuk sogan dogradim. kucuk bir patates rendeledim. tuz karabiber ve kiymayla karistirdim. bu harci cigden koydum. kahvaltida annemle tepsinin yarisini yedik 🙂 emeginize ellerinize saglik

  3. Ben de denedim. Cok guzel oldu..Bu guzel tarifi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkur ederim!! Bir sorum olacak..Bu boregi sosuyla beraber buzdolabinda birkac saat beklettikten sonra firina versek tadi bozulur mu?

    1. Lale hanım o şekilde denemedim ama hamuru akşamda yoğurup buzdolabında mayalandırıp sabaha şekillendirip kahvaltıya hazırlamayı deneyeceğim. Olur gibi geliyor. Zaten mayalanma bitince hemen hazır oluyor.

  4. Ben denedim pekte güzel olmadi ve sanirim bir daha yapmam.cok yavan oldu hiic tuzu yok gibi.birde o uzerine dökûlen sosunda tadina bir artisi olmamis.normalde herseyinizi cok begenirim ama bu tarif pek olmadi

    1. Canos tekrar denemeye çok değer bir tarif. Tuzu artırılabilir ve mayalamada sorun çıkmış olabilir. Tekrar yaparsanız pişman olmazsınız derim.

  5. bu tarifinizi denedim seçil hanım tadı güzeldi fakat mayalanmasını pek beceremedim galiba.sizn resimdeki gibi pofuduk olmadı ama tadı iiyidi.yapması da gayet pratik..ellerinize sağlık tesekkürler

    1. Yesilim ben hamuru iki katına çıkana kadar epey beklettim. Mutlaka mayayı biraz daha artırarak yada daha fazla bekleterek deneyin. Çok lezzetlidir cidden.

  6. Secil hanim, cok guzel gorunuyor ellerinize saglik.
    Tepsinizin oculerini ogrenebilirmiyim. Buyuk firin tepsisinde olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.