Yeşil Kivi

ÇAĞLA AŞI

 

Nefis bir Gaziantep yemeği çağla aşı. Ilk defa pisirdim, aslinda tam 10 senedir yapmak isteyip cesaret edememişti. Feyza’da görünce tereddütsüz denedim ve asla son olmayacak. Teşekkürler Feyza’cım. Hafif eksi ve serin lezzetler seviyorsanız zamanı geçmeden mutlaka yapın. Henüz denemedim ama çağlayı haşlayıp dondurarak sonra yemeği pişirmek mümkün derler. Aşağıdaki ölçülerle epey miktarda yemeğiniz olur. Ben yarım ölçü hazırladım.  Yogurt konusunda cimri olmayın çünkü uogurt ne kadar çok olursa yemeğin lezzeti ve kıvamı o denli güzel olur. Yoğurtlu Antep yemeklerinin hakkını vermek için bu ayrıntıyı atlamayın lütfen.  Yarım ölçü 6 kişiye rahat yeter.

Malzemeler;

Yapılışı;

  1. Çağlaları ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın ve üzerini geçecek kadar su koyup 15 dakika haşlayın.  Çağlalar tam yumuşamadan dişe gelmeli. Eğer hala sert iseler kontrol ederek biraz daha haşlayın.
  2. Hafif diri kıvama gelen çağlaların suyunu dökün. 2-3 defa suyunu değiştirin ve soğuk suya bırakarak 1-2 saat bekletin.
  3. Eti ve nohutu üzerini 3-4 parmak geçecek kadar sıcak suya koyun ve kaynamaya bırakın.  Kaynayınca oluşacak köpükleri iyice temizleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
  4. Sarımsakların yeşil kısımlarını temizleyin ve beyaz kısımları 1 parmak kalınlığında doğrayın.
  5. Çağlaların suyunu süzün ve Sarımsaklarla beraber etin içine alın.  bu aşamada su seviyeniz sebzeleri 2-3 parmaktan fazla aşmayacak şekilde suyunu ayarlayın.  Eklemeniz lazımsa mutlaka sıcak su kullanın.
  6. Yemeği yarım saat daha kaynatın.  Yoğurt, un ve yumurtayı güzelce karıştırın. Tencereden 2-3 kepçe sıcak su alarak yoğurda ekleyin ve karıştırın.
  7. Yoğurdu yemeğe ekleyin, karıştırarak kaynatın. Bir tıkırdatıp ocağı kapatın.
  8. Tuzunu ayarlayın ve zeytinyağını ısıtın.  Ocaktan alıp içine haspir ve karabiber ekleyip karıştırın, tencereye dökün.
  9. Yemeğiniz servise hazır.

Exit mobile version