Genel

ÇERKEZ MANTISI

Yapıldığı yöreye göre hıngel, haluj, kurz ya da kurzunuş isimleriyle anılan çerkez mantısı. Hamur işi yapmaya alışkansanız sizin için kurabiye yapımından farkı olmayacak. İç malzeme olarak kıyma ya da patates kullanabilirsiniz. Biz her zaman patatesten yanayız. Serviste ister üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek ya da ister geleneksel yöntemle sarımsaklı sosa batırarak yiyebilirsiniz. Tarifini ileride vereceğim “çırdıngış”tan sonra başımızın tacı ikinci yemektir.

Malzemeler:

   İçine;

  • 1 kg patates (haşlayın, soyun ve iyice ezin)
  • 1 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • tuz, reyhan
  • yarım çay bardağı zeytinyağı

   Hamuru İçin;

  • 8 su bardağı un
  • 3 su bardağı su
  • tuz

   Sarımsaklı sos;

  • 1 baş sarımsak (irice)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 kepçe haşlama suyu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

  1. Un, su ve tuzu karıştırıp iyice yoğurun. Gerekirse çok az miktarda un yada suyla kıvamını ayarlayın, serte yakın bir hamur olması lazım. Özlü bir hamur elde edene kadar yoğurduktan sonra hamurun üzerini bir bezle kapatın ve yarım saat kadar dinlendirin.
  2. Soğanı incecik kıyın, zeytinyağında pembeleştirin, salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun, ocaktan alın.
  3. Haşlanmış patatese soğan, reyhan ve tuzu katıp iyice karıştırın.
  4. Hamuru tekrar yoğurun, 5-6 bezeye ayırın, tekrar üzerlerini örtün (amaç kurumamaları)
  5. Bir beze alın, mantıdan biraz kalın olacak şekilde oklavayla açın (resim fikir verecektir), su bardağıyla yuvarlaklar kesin ve her bir yuvarlağa 1 tatlı kaşığı kadar içten koyup hamuru kapatın (fotoğraflarda her iki kapatma seçeneğini gösterdim, hangisi kolayınıza gelirse). Hamuru iyice kapattığınızdan emin olun ki pişerken içi akmasın.
  6. Hazırladığınız mantıları bol un serptiğiniz tepsiye dizin.
  7. Bütün hamur bitene kadar işlemleri tekrarlayın.
  8. Büyükçe bir tencereye bol su dökün, suyu kaynatın ve tuz ilave edin, Kaynayan suya mantıları bırakın ve arada nazikçe karıştırarak mantıları pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için 15- 20 dakika sonra tabağa bir mantı alın, ortadan kesin ve bakın. Hamur gibi görünmüyorsa pişmiştir.
  9. Pişen mantıları bir tepsiye çıkartın, ister sarımsaklı yoğurtla ister sarımsak sosuna batırıp yiyin.
  10. Sarımsak soyu için bir tavaya zeytinyağını alın, ısıtın, salça ve pulbiberle 3-4 dakika kavurun, haşlama suyunu ilave edin. Ocaktan alıp sarımsaklarıda ilave edin ve bir kaseye dökün. Sos koyu gelirse yine haşlama suyuyla kıvamını açabilirsiniz.

 

13 Yorum

  1. merhabalar,her zamanki gibi yine cok guzel bir tarif yuklenmis.ama ben kapatma seceneklerinden nispeten daha kolay oldugunu dusundugum ilk resimdeki yuvarlagin kapatildikdan sonra kenarlarindaki firfirlarin nasil olustugunu anlayamadim(yani catalla desem degil)lutfen seklin nasil olustugunu anlatirmisiniz.

  2. merhabalar. ben bir çerkez olarak haluja mantı denmesini garipsedim. onun hakkı mantı degil bence:) mukemmel ustu bir yemektir. ayrıca cerkez peyniri ile de olur ama benim favorim patatesli , incecik hamurla yapılıp, piştikten sonra içindeki patateslerin hamurun dışından belli olmasıdır. ellerinize saglık.

  3. Mrb;
    Yaklasik birkac gun once sitenize rasladim.o gunden beri uyguluyorum.tarif sizden el mahareti benden super oluyor.ben bir çeçen olarak yemegimizi bu kadar guzel guzel anlatmanizdan dolayi sizi tebrik ediyorum.yemegin sonundada sanirim behrim koymussunuz.umarim en yakin zamanda cırgındış tarifi verirsiniz.idda ediyorum bağımlılık yapıyor.ellerinize saglık…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.