Yeşil Kivi

EVDE YOĞURT YAPIMI

Evde yoğurt yapımı aslında çok kolay ve sağlık yönünden tavsiye edilen bir olay. Zaman içinde çok daha iyi yoğurtlar yapacağınızı düşünerek pes etmeden denemelisiniz. İçine bazı tariflerde katılan tuz ve şekeri ise gereksiz görüyorum çünkü bence hiçbir katkısı olmuyor. Paket süt değil bir sütçü bulursanız iş tamamdır.

Malzemeler:

Yapılışı:

  1. Sütü tencereye alın, kaynamaya başladıktan itibaren 10 dakika orta ateşte kaynatın ve yoğurdu mayalayacağınız mutlaka kuru tencereye alın.
  2. Bu arada soğudukça üzerinde kaymağı birikecek, kaymaksız yoğurt isterseniz bu kaymağı bir çatalla başka kaba aktarın.
  3. Sütün içine serçe parmağınızı batırmanıza hiç gerek yok, tencerenin kenarlarını avuçlayın ve soğuğa yakın ılıklık hissedene kadar ara sıra kontrol edin. Tencere ne elinizi yaksın ne de soğuk bir his versin. Bunu zamanla daha kolay ayarlayabilirsiniz.
  4. Yoğurdu bir kasede iyice karıştırın, hiç tortu kalmasın. Tenceredeki sütten biraz alın ve yoğurdu çırparak iyice sulu bir kıvama getirin.
  5. Yoğurdu tencereye boşaltın ve 2-3 tur karıştırın. Siz kaymaklı yoğurt seviyorsanız önceden aldığımız kaymağı almayın ve katmanlaşan kaymağı bir kenarından kaşıkla hafif açın, yoğurdu bu aradan dökün ve kaymak tabakasını bozmadan karıştırın.
  6. Tencerenin kapağını kapatın, kesinlikle sarsmadan üzerini kalın bir örtüyle güzelce kapatın.
  7. 4-4,5 saat arası soğuk olmayan bir yerde  bekletip tencerenin kapağını açın, yine sarsmamaya çalışarak (ne kadar az sarsıntı, o çok kıvamlı yoğurt demektir çünkü)tencereyi buzdolabına alın, kapağı açık bir şekilde en az 12 en güzeli 24 saat bekletip yoğurdunuzu kullanmaya başlayın.

Not:

1- Bekleme süresi yazın 3-3,5 saate inebilir, kışın 5-6 saate çıkabilir.

2- Maya olarak kullanacağınız yoğurt çok ekşi ise biraz daha az miktarda kullanın ki yoğurdunuz çok ekşimesin.

Exit mobile version